dissabte, 17 de març del 2012

Allò que té en Jordi Pujol

En Jordi Pujol té alguna cosa. Alguna cosa que molt pocs tenen. No sabria definir-la, però té a veure amb el seu tarannà. Amb els seus gestos, amb la seva manera de parlar. Té a veure amb l'habilitat que exhibeix a l'hora de fer-se escoltar.

No sé si és aquesta manera tan peculiar que té d'enraonar, i que s'accentua a mesura que passen els anys. Aquest discurs en què combina frases llarguíssimes, que pronuncia atropelladament, amb breus sentències que sempre repeteix un parell de vegades per deixar clar què és el que vol dir, on vol anar a parar.
Ben mirat, potser no té tant veure amb el seu discurs oral sinó amb la seva gesticulació. Aquest posat sempre una mica aixafadot, amb el nas més aviat apuntant al terra i evitant qualsevol postura excessivament prepotent, però que, a la vegada, no deixa de ser un posat ferm, inamovible. Decidit i contundent. Aquests ulls que resten tancats durant tanta estona com duri la part prescindible del seu discurs, les patates fregides, però que s'obren de bat a bat i miren directament els ulls del seu interlocutor quan arribar la part fonamental del que està dient, la idea clau, l'entrecot.

Potser la culpa de tot plegat la tenen aquestes mans que no paren de bellugar-se insistentment quan convé avançar en el parlament, i que saben aturar-se -ben obertes- quan, després d'arguments indispensables i giragonses inevitables, marquen la pausa que precedeix el gran anunciat, el silenci que ens avisa de la sentència imminent. 
És probable que aquest quelcom especial sigui producte, en part, de l'èxit d'algunes de les seves expressions més cèlebres. El seu ara no toca s'ha convertit pràcticament en una frase feta. El seu voleu fer el favor de callar o el qui s'han pensat que som són expressions que li pertanyen exclusivament a ell. Se les ha fet seves i la gent li'n atorga l'autoria. 

Dibuix d'Arnau Casanoves
Probablement tot sigui més senzill, i simplement sigui una qüestió de simbologia. Al capdavall, Jordi Pujol és el màxim representant d'una postura política predominant en la geografia del Principat. La del catalanisme ben entès, en diuen. La postura propera a un patriotisme desbocat que sempre es tranquil·litza quan arriben eleccions. La del catalanisme empresarial que entre setmana xerra en castellà als despatxos de la Diagonal -la pela sempre serà la pela- i que, quan arriba el cap de setmana, es fa una fotografia brandant una estelada al capdamunt del Turó de l'Home (per exemple) per penjar-la al Facebook. I ei, que no és cap retret a ningú: és bàsicament el que hi ha. 

Potser aquesta cosa especial que té en Pujol no és res d'això i ho és tot a la vegada. Una barreja de la contundència del seu discurs, de la particularitat dels seus gestos, de l'originalitat de les seves expressions i de la immensa acollida social del perfil social i polític que representa. Sigui com sigui, una cosa és clara: opinions polítiques al marge, en Jordi Pujol aconsegueix que se l'escolti. Que se'l prenguin seriosament. Ho fan tant els que el voten com els que no ho han fet mai. Si no fos així, segurament ningú el trucaria per poder fer-li una entrevista cada dos per tres. Ni ningú s'hi dirigiria, encara avui, tractant-lo del President que  oficialment ja no és però que, per molts i moltes, continuarà sent durant tant de temps com a ell li vingui de gust. Em sembla que tot plegat es pot resumir en una paraula. Una paraula que representa un do i de la qual, actualment, molt pocs polítics d'aquest país en poden presumir. Carisma. Se'n diu carisma. 

6 comentaris:

  1. Jo crec que més aviat en Jordi Pujol és i ha estat sempre un farsant i un manipulador, no és per fotre, però el posaria al'alçada del ex-president del Barça Josep Lluís Nuñez.

    Tots dos feien servir el que tenien a ma per manipular als seus, sempre amb la mateixa estratagema, el paternalisme, ells eren els "pares" de la pàtria i en certa manera tots els crítics amb la seva manera de fer i pensar passaven a la banda de traïdors, allò de "o amb mi o contra mi" que tots coneixem prou be.

    I ara ve lo millor de tot, ara resulta que ha vist la llum, la llum de la independència, quins collons!, no em sembla malament que la gent canviï d'opinió, però a en Pujol no me'l crec, me'l creuré quan vegi que fa autocrítica (ho sigui mai), perquè d'aquesta mena de gent que tan sols troba la culpabilitat amb els altres i que no accepta la seva responsabilitat n'anem sobrats...

    I sobre la seva habilitat comunicativa, res a dir, que es pot esperar d'algú que s'ha passat la vida manipulant i alliçonant a tothom, doncs com a mínim que tinguin traça amb això.

    S'ha notat molt que no el suporto?

    Ep!, Jordi, que no és res personal, eh!. Senzillament és un altre punt de vista.

    Una abraçada company!!

    ResponElimina
  2. I ara, Miquel! D'això es tracta. Aquesta és la gràcia i la voluntat d'aquest espai: compartir punts de vista, comparar-los. Debatre. Escoltar és la millor manera d'aprendre.

    Francament, no sé si en Pujol i en Núñez són o no són comparables. Però hi ha algunes de les qüestions que comentes que, per bé que amb alguns matisos, fins i tot les comparteixo.

    Estic completament d'acord que una de les estratègies -i una de les claus del seu èxit com a orador- d'en Pujol és, sens dubte, aquesta tendència innata al paternalisme que tu comentes. Aquest "veniu i escolteu-me, que jo us diré el que toca". De fet, penso que aquest paternalisme, aquest saber convèncer la gent de que hom és el portador de la seguretat i el benestar, no és quelcom exclusiu d'ell, sinó un tret més o menys transversal a la formació política a la qual pertany. CiU sempre ha jugat a aquest paper una mica alliçonador. Però crec que, en termes generals, els ha anat bé: han convençut molta gent.

    Pel que fa al tema de la independència, jo no sé si me l'he de creure o no me l'he de creure. És evident que ara és fàcil dir-ho i que, en la mesura del possible, en Pujol s'estalvia recordar les vegades que es va donar de la maneta amb el PP, per exemple. Per tant, tens raó: poca autocrítica, tot sovint. Per altra banda, no deixa de semblar-me molt significatiu que algú com ell -que sempre va treballar per establir ponts amb Espanya, sobretot econòmicament parlant- ara reconegui obertament i pública que se li han acabat els arguments per no mostrar-se partidari del divorci amb Espanya.

    Sobre la seva habilitat comunicativa, no tinc res a afegir. Aquesta era, precisament, l'única voluntat del post: reconèixer, més enllà de si a cadascú de nosaltres ens agrada o no i de si el votem o no el votem, que el senyor Jordi Pujol sap fer-se escoltar i que, per bé o per mal (no em correspon a mi decidir-ho, no sóc ningú), aconsegueix convèncer una part molt important dels qui l'escolten.

    Gràcies Miquel, de tot cor.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home!, i me'l escolto sense cap mena de dubte, com a un munt més de personatges amb els que no combrego massa... però de ells és de qui hem d'aprendre!, no dels que pensen com nosaltres.

      Més que un plaer, com sempre.

      Elimina
    2. Escoltar sempre és bo. I escoltar als que pensen diferent, encara més. Una abraçada company :)

      Elimina
  3. coincideixo, dintre dels polítics es dels pocs que té quelcom humà...

    ResponElimina