dijous, 29 de setembre del 2011

Deu fuetades per conduir


Dimarts vaig llegir una notícia que em va deixar parat. La veritat és que, informativament, no hi ha gaire cosa a dir. El què és prou senzill (i immensament espantós): una dona de l’Aràbia Saudita va ser condemnada a rebre deu fuetades. El perquè és prou simple (i enormement dramàtic): la van enxampar conduint un cotxe.
Es veu que, en el país en qüestió, hi ha una normativa que prohibeix a les dones posar-se davant del volant. L’afectada es diu Shema, i ha estat assenyalada com a infractora de la llei perquè se la va veure conduint el passat mes de juliol. Ara, dos mesos més tard, un tribunal de l’Aràbia Saudita ha decidit quin és el preu que ha de pagar. Deu fuetades. Deu fuetades per conduir. Segons l’associació Women2drive (que lluita perquè les dones puguin conduir en aquell país), l’acusada ha presentat un recurs en contra de la sentència.
Em sembla que aquest és un d’aquells casos que no necessita gaires reflexions explícites. Només cal exposar tres o quatre dades, i llestos. Tot i això, hi ha quelcom que val la pena recordar, i que fa que el cas, segons el meu parer, encara sigui més lamentable. I és que el rei de l’Aràbia Saudita, Abdul Aziz, fa escassos dies va fer saber que les dones podran (per fi!) votar en les properes eleccions municipals, que es celebraran al país. l'any 2012. Tot plegat em sembla una operació lamentable de maquillatge, un intent de fer veure que el país es modernitza democràticament mentre, alhora, es continuen mantenint lleis tan tristes i inacceptables com la que condemna Shema a aguantar una desena de fuetades.
És clar que, ben mirat, no sé què coi podíem esperar d’un règim que, encara ara, prohibeix a les dones del país escollir la roba que es posen cada dia. És més: les dones, en espais públics a l'Aràbia Saudita, només poden mostrar les mans i els ulls. Per tot això, i sent conscient que em deixo endur per la ràbia idel moment  i que barrejo una mica massa una cosa amb l’altra, avui no puc evitar anunciar que no em sembla malament prohibir tot tipus de burca, ara que el debat està tant de moda a Catalunya. I no ho dic per la seva dimensió com a element cultural d’una religió determinada, sinó en la mesura que representa un símbol inequívoc de repressió i de manca de llibertats per al gènere femení. Potser d’aquí a un estona estic més tranquil, i tornaré a entendre que algunes dones porten el burca perquè realment volen, i que això no fa que se sentin inferiors a res ni a ningú. Potser d'aquí a una estona  entendré que l'han de continuar portant fins que elles ho vulguin. O potser no.

5 comentaris:

  1. conduir?! una dona?! no hauria pas de sortir de la cuina xD que fort...

    ResponElimina
  2. Massa poc!, conyes a part, tampoc em sembla massa normal el que fan els nostres medis, treuen de contexte una noticia i ens la venen com si fos veritablement important.

    Que sí, que allò és una mica més dictadura que la que patim aquí, però no som tan oposats com ens volen fer veure.

    Has vist avui com treien un home enmanillat de casa seva per no poder pagar l'hipoteca?. Potser peco de demagog, però que fàcil que ens resulta mirar als altres i criticar el que fan des de la nostra mentalitat etnocèntrica...

    ResponElimina
  3. És cert, penso, que sovint els mitjans aprofiten la seva posició privilegiada d'agent mediàtic per decidir què és important i què no ho és tant. I estic d'acord amb què, en realitat, no cal anar tan lluny per trobar coses similars.

    Malgrat això, em va semblar un cas molt representatiu de la repressió més extrema que patix la dona en determinades zones del planeta. Una repressió que, inexplicablement, es basa única i explusivament en una qüestió d'atzar: ser dona o no ser-ho.

    Merci Miquel i merci Pons007 pels comentaris.

    ResponElimina
  4. Cuan al 1857 la "nació" anglosaxona, va poder colonitzar la Índia, una de les primeres coses que els ban prohibir ba ser el burca i com a consecuencia el 90 i pico per cent de la població del país ba començar a vestir roba "europea" i en molts aspectes els ba ajudar a tenir una altre imatge més acceptada a la majoria de països del mon cosa que ba afavorir a L'exportació dels seus productes i per tant més riquesa per el país. Peró més o menys cap al 1920 el famós Gandhi va reobri el debat identitari de la Indià i va aconseguí la independència de la Indià, desprès de tants anys de viure aquella cultura anglosaxona i de acseptarle amb total normalitat les "poques" coses que els ban imposar, tot i aixo les dones, per voluntat pròpia ban tornar a agafar els seus vestits semi coberts i burca i els homes ban tornar a practicar les seves típica operacions de fimosis als 14 anys amb una especia de ganivet.

    Per desgracia en la majoria de països musulmants la repressió de a dona segueix sent un problema per la nostra manera de entendre el mon, però tot i aixi no vol dir que allí els resulti sempre un problema a la comunitat de dones dels seus països, hauríem de pensar més que no sempre el que per el nostre país es un problema o una injustícia ells o hagin de veure igual.

    Aixo si no estic gens d'acord amb les seves tradcions de fuetejades i lapidacions i poribicions al bolant, jo nomes "defenso" certs trets identitaris, burca, remada, els seus temples, etc....

    perdoneu per el rollo patatero ;-)

    ResponElimina
  5. De rotllo, cap ni un. D'això es tracta. A més, el tue comentari ha estat enriquidor. Va molt més lluny del que pot anar el meu article!

    ResponElimina