dimecres, 21 de setembre del 2011

Enhorabona a l'Om i companyia

Aquest dilluns TV3 va oferir el primer capítol de la segona temporada d' "El Convidat". L'aposta és segura: després de l'exitosa primera temporada, el programa dirigit i presentat per Albert Om serà un èxit a nivell d'audiència. Si més no, sorprendia que no fos així. I el cas és que el programa s'ho ben mereix. Si aquest bloc -que avui s'inaugura- és només un nuvolet enmig de l'univers d'internet, "El Convidat" és un oasi enmig del desert que formen els programes d'entreteniment que avui ofereix la televisió a casa nostra. 

La veritat és que, quan van arribar els primers anuncis del programa (ara fa un any, el setembre de 2010), no sabíem ben bé de què aniria la cosa. Molts dels espectadors, fins i tot, coneixent la tendència actual del panorama televisiu espanyol, vam témer el pitjor: semblava que TV3 optava per fer un programa de xafardeig, entrant a les cases dels famosos i fotent el nas en l'àmbit més íntim de les seves vides. Però, un cop vist el primer programa, vam poder constatar que les nostres pors estaven molt lluny de la realitat. "El Convidat" no era -ni és- un cau de mal periodisme on es remenen i s'exploten les desgràcies i els afers privats dels famosos; "El Convidat" és, simplement, un reportatge sobre com viuen algunes de les personalitats més representatives de la nostra societat. És només una entrevista que dura tot un cap de setmana, i que permet a l'espectador conèixer la cara més quotidiana dels amfitrions que acullen l'Albert Om, la seva cara més humana, la més d'estar per casa.

És per això que "El Convidat" esdevé una joia en el marc de la programació televisiva que ens ofereixen actualment les cadenes tradicionals. Incloent-se en això que de vegades anomenen 'nous formats', (i on també s'hi poden trobar altres productes fantàstics, com el "Salvados" de Jordi Évole), "El Convidat" constitueix una autènctica lliçó sobre com conèixer personatges amb notorietat pública sense caure en el tarannà irrespectuós, morbós, tafaner i ridícul d'altres espais televisius que també es concentren en la vida dels famosos. "El Convidat" demostra que es pot parlar de persones amb reconeixement públic sense ofendre i sense oblidar que el respecte a la intimitat és un dret del qual tothom -famosos i ànonims- ha de gaudir. La diferència, al capdavall, es basa en què "El Convidat" entra fins on l'amfitrió ho desitja; en altres casos, els periodistes (deixem per un altre dia el debat de si ho són o no, de periodistes) penetren fins als racons més personals dels individus estudiats sense cap mena de pudor. I aquesta és la gràcia d' "El Convidat", aquesta és la victòria, aquest és el mèrit: el famós s'hi sent a gust, perquè és ell qui decideix què ensenya i què no. 

A tot això, cal agrair-hi el talent amb què treballa el convidat. L'Albert ja va demostrar, en les seves temporades al capdavant d' "El Club" (també a TV3), que sap estar davant la càmera i, el més important, que sap com fer-s'ho per tal que l'espectador se senti com a casa. I en aquest cas, amb "El Convidat", el de  Taradell aconsegueix que la seva presència no alteri excessivament el tarannà i el caràcter estàndard del seu amfirtrió. I això no és poca cosa. En aquest sentit, no hi ha dubtes: el mateix format, sense un presentador com l'amic Om, segurament no hauria funcionat tan bé.

Per tot plegat, només podem esperar el proper dilluns per veure'n un nou capítol. Bé, també podríem aturar-nos un moment, valorar bé el producte que se'ns ofereix i, què carai, donar l'enhorabona a l'amic Om i companyia per la feina que fan. Que la fan molt ben feta.

7 comentaris:

  1. Bon post Jordi. Jo també vaig gaudir d'aquest gran programa i del encert pel personatge triat, en Quim Monzó és i sempre ha estat una de les meves debilitats i una vegada vist el programa encara ho és més.

    Pel proper programa cal dir que s'han superat, la persona triada és la més que famosa monja benedictina Teresa Forcades, la brillant lluitadora per la veritat sobre la “grip A”que va ser criminalitzada per diaris (encara recordo els infames articles que li dedicava “El País”) i medis en general.

    He estat un plaer llegir-te, espero que actualitzis sovint el blog i que tinguis la paciència que cal per anar poc a poc trobant uns lectors fidels.

    Salut Jordi!!

    ResponElimina
  2. El Monzó és un personatge curiós. I una mica paradoxal: li agrada estar sol, però quan hi ha algú se n'ocupa del tot; diu que no té amics, que no li agrada parlar i que li agrada estar sol, però en canvi el segueixen molts i molts lectors.

    Tinc moltes ganes de veure el capítol de la Teresa Forcades. Pot ser molt i molt interessant.

    Gràcies pels ànims, company. I gràcies per llegir aquest primer article.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. l'Albert Om es taaaaaan pilota

    ResponElimina
  4. Hola, vinc de cal Miki,

    No vaig veure el programa però avui he llegit un article a la premsa i m'he fet una idea.

    En Quim Monzó és un paio que em cau molt bé.

    Què vagi bé aquesta experiència amb el bloc.

    ResponElimina
  5. Ostres, hauré de convidar el Miki a un bon sopar!:)

    Intenta mirar el programa, algun dia. No esperis res extraordinari, però sí un bon programa de televisió.

    Gràcies per la visita.

    ResponElimina
  6. Li va sortir un programa ben simpàtic, realment és molt recomanable (sort en tenim les despistades, de TV3alacarta :) ). Ara bé, el que espero amb autèntiques ganes és el de demà. Promet molt!

    ResponElimina
  7. Completament d'acord. El d'avui pot estar bé, entre el merder de les farmacèutiques i la vida en un convent, la cosa fa bona pinta. Ho veurem ;)

    ResponElimina